2020-02-03-03:06

A sokáig tartó mínuszok után már harmadik napja emelkedik a szójabab kurzusa. A két napos mélypont után még mindig optimisták a befektetők annak ellenére, hogy a koronavírus okozta problémák megfékezhetik az ázsiai ország szójabab vásárlásait. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 323,4 amerikai dollárra drágult, de napközben a 326,24 dolláros szinten is kötöttek üzletet a piacon.

Általános optimista hangulat lett úrrá a piacokon azt követően, hogy a kínai központi bank stimulálta kicsit az ázsiai ország gazdaságát és olyan gyógyszer-fejlesztésekről is érkeztek hírek, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírus ellen.

A búza drágulását többen is a globális készletadatokkal magyarázták. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 206,27 dollárra emelkedett, de korábban 207 dollár feletti szinteken is kötöttek üzletet a kereskedők.

A kukorica tonnánkénti ára viszont benézett a 150 dolláros érték alá, 149,84-re csökkent az árszint, de még ennél negyven dollárcenttel lejjebb is létrejöttek üzletek.

2020-02-03-03:07

Most a koronavírus okozott pánikot a befektetők körében, ez elsősorban a búza és a szójabab piacán érződött.

“Az elsődleges piaci aggodalom az, hogy a koronavírustól való félelem és az esetleges drámaibb terjedés miatt a globális gazdaság közelebb kerül a recesszióhoz. Egyes kulcságazatokban egyre nagyobb az esélye annak, hogy a visszaesés nem kerülhető el. mivel ez a folyamat nagyban érintheti Kínát, amely a világpiac legnagyobb szójabab importőre, ezért a gabonapiacon különösen kell figyelni az ezzel kapcsolatos híreket” – hangoztatta Arlan Suderman, az INTL FCStone vezető agrárközgazdásza, akit a Thomson Reuters hírügynökség idézett.

Közben egyre többen tartanak attól, hogy a vírus miatt bevezetett karanténok és utazási leállások a szállítások megszűnését is jelenthetik hosszabb időre.

A kukorica kereskedését a technikai alapon kereskedők pozíciói és az exportkereslet alakulása miatt nem érintette annyira a vírus miatti helyzet. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumáénak (USDA) adatai szerint az ország magánexportőrei 134 ezer tonna kukoricát értékesítettek dél-koreai vevőknek.

“A kukoricát egy exportvásárlási hullám kapta el, ami segítette az árakat abban, hogy ne csökkenjenek túl nagy mértékben” – hívta fel a figyelmet Charlie Sernatinger, az ED&F Man Capital gabona-határidős ügyletekkel foglalkozó cég vezetője.-forrás:agroforum

2020-02-03-03:07

A koronavírus-járvány miatt a kínai kormány lefelé módosíthatja a növekedési prognózisát, a kiszivárgott hírek szerint 6 százalék környékére. Ez még mindig meglehetősen optimista becslés lehet, várhatóan az első negyedévben 4,0-4,5 százalékra csökkenhet a növekedés üteme éves bázison, majd a járvány visszaszorulása esetén kaphat lendületet, de ebben az esetben sem valószínű, hogy eléri majd a 6 százalékos szintet. Larry Kudlow, Donald Trump amerikai elnök gazdasági tanácsadója szerint a járvány jelentősen visszafoghatja a Kínába irányuló mezőgazdasági exportot, bár egyelőre a kínai fél nem kért átütemezést. Larry Kudlow hozzátette, hogy a járvány terjedése ösztönözheti az üzleti beruházásokat az Egyesült Államokban, de a globális ellátási láncokban jelentős problémák jelentkezhetnek.

2020-02-05-04:13

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján, az elkövetkező napokban a Dunán és a Tiszán is jelentős áradás vonul le. Helyenként akár az 5 méter is meghaladhatja a 3-4 nap alatt bekövetkező vízszint emelkedés!

Az év elején tapasztalható igen alacsony mederteltségnek köszönhetően, a következő napokban bekövetkező hirtelen és jelentős vízszint emelkedés várhatóan nem okoz jelentős árvíz veszélyt.

A dunai árhullám tetőzése Nagybajcsnál február 7-re, azaz péntekre várható, közelítőleg 540 cm-nél, ami 2. fokú árvízkészültségi szintek felel meg. Budapestnél szombaton napközben éri el várhatóan a legmagasabb vízszintet az árhullám, 600 cm közelében, ami az 1. fokú készültségi szint alatti érték. A folyó délebbi szakaszán vasárnap, illetve hétfőn, az 1. fokú árvízkészültségi szint környékén, többnyire az alatt tetőzik a vízszint az előrejelzés szerint.

2021-04-22-09:16

 

Az amerikai kukorica- és szójabab-határidők szerdán többéves csúcsra emelkedtek, amelyet a stabil pénzpiacok is támogattak, a készletcsökkenések, és az időjárási problémák veszélyeztetik a 2021-es betakarítás kilátásait – mondták elemzők.

A búza határidős ára szintén emelkedett, és további támogatást nyertek az amerikai síkságon és a közép-nyugaton tapasztalt fagyos hőmérsékletétől.

A dél-amerikai száraz körülmények aggodalomra adnak okot, amely Brazília második termésű kukoricájánál okozhat problémákat. Ráadásul a Commodity Weather Group szerint a hőmérséklet elég hideg volt ahhoz az Egyesült Államokban, hogy “korlátozottan” károsítsa az őszi búzát Kansas és Oklahoma egyes részein. A hideg a tavaszi vetésű kukorica csírázását is lelassíthatja. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy az országban a kukoricával várható bevetendő területének 8 százalékán végeztek a munkálatokkal.

A kukorica és a szója globális elérhetőségének szűkülésének jeleként a kínai mezőgazdasági minisztérium iránymutatásokat tett közzé a kukorica és a szójapor csökkentésével kapcsolatban a sertés- és baromfitakarmányokra vonatkozóan. A szójabab erősödésének lendületét növelte a kapcsolódó növényi olaj és biodízel piacok feszültsége.

Európában is minden fontos agártermék kurzusa emelkedett. Párizsban a repce a hétfői 4,2, és a keddi 3,2 százalék után 2,6 százalékkal, azaz 14,25 euróval egészen 561,75 euró/tonnáig ralizott. napközben 562,25 eurón is kötöttek üzletet. A malmi búza májusra 8,5 euróval, 231,5 euró/tonnáig drágult, viszonylag élénk forgalom mellett, összesen 24 831 üzletet kötöttek. Szeptemberre 29 203 kontraktus jött létre, az árszint 3 euróval 213,25 euróig ment fel. A kukorica 229 euró/tonnás záróára is 3 eurós pluszt jelentett. Londonban a takarmánybúza árszintje 3,95 angol fonttal került feljebb és 231,5 angol fontba került egy tonna.

2021-09-17-10:11

Várhatóan Brüsszel mellé áll októberi plenáris ülésén az Európai Parlament, és elfogadja a szakértők által vitatott és a gazdák által teljes mértékben elutasított Farm to fork stratégiát. A stratégia 2030-ig jelentősen korlátozná a növényvédő szerek, a műtrágya és az antibiotikum felhasználását. Elfogadása az élelmiszer-alapanyagtermelés visszaesését, így jelentős áremelkedést okozna. A tagállamok várhatóan megvétózzák a stratégiát.A jövőre életbe lépő új uniós agrárpolitikától függetlenül tárgyalt Farm to fork stratégiát így várhatóan elfogadja októberi plenáris ülésén az Európai Parlament. A miniszterek tanácsa, vagyis a nemzetek többsége ugyanakkor várhatóan megvétózza a zöldmegállapodáshoz (Green Deal) kapcsolódó brüsszeli terveket.A Farm to fork stratégia legvitatottabb pontja, hogy a növénytermesztésben alkalmazott növényvédő szerek használatát kötelező lenne a jelenlegi mennyiség felére csökkenteni 2030-ig. Jelentősen mérsékelni kellene a műtrágya-használatot, az állattartóknak pedig az antibiotikumok felhasználását. A vitatott pontok közé tartozik az az előírás, hogy az ökológiai művelésbe vont területeknek el kellene érnie az évtized végére az összes művelésbe vont terület húsz százalékát. Az ökológiai gazdálkodás előnyeit, vagyis a talajkímélő művelést és a vegyszermentes termelést és szükségességét senki sem vonja kétségbe. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az ökológiai gazdálkodással a hagyományos növénytermesztéshez képest jóval kisebb terméshozam érhető el, ráadásul jóval magasabb költségek mellett.  Brüsszel terve tehát az unióban gyártott élelmiszerek drasztikus áremelkedéséhez, valamint a harmadik országokból érkező élelmiszerek térnyeréséhez vezetne. A szigorú intézkedésekkel csökkentendő károsanyag-kibocsátás ráadásul nem teljesülne, mivel az emisszió a világ más részein többletként megjelenne.